Gokbijgeloof is wijdverspreid in alle culturen en kan vreemde vormen aannemen. Van konijnenkarkassen als halssieraad tot spreuken opzeggen, alles kan. Wij presenteren de meest bizarre bloesems die gok-bijgeloof hebben. Onze tips over online gokken laten zien hoe winsten ook zonder omwegen mogelijk zijn.

Gokkers

Waarom zijn gokkers überhaupt bijgelovig?

Wanneer veel van geluk afhangt, zijn er ook goede kansen voor bijgeloof. Wie zich bij het spelen van roulette en dobbelstenen of op de gokautomaat volledig aan Fortuna moet toevertrouwen zonder strategie of onfeilbare geheime formule, schakelt snel over op onconventioneel gedrag. Gokkers Bijgeloof is menselijk, want onze soort is altijd vergezeld geweest van de overtuiging dat er bovennatuurlijke krachten aan het werk zijn. Lang voor er sprake was van grondig georganiseerde religies, waren er al heilige rituelen en bezweringen. We hebben sindsdien geen maagdelijke offers meer gebracht, maar we kloppen nog steeds op het hout. 54 procent van alle deelnemers aan een enquête gaf toe bijgelovig te zijn.

De denkfout van de gokker

De psychologie van het gokken kent het concept van de denkfout van de gokker. Dit is de onjuiste veronderstelling dat er een verband bestaat tussen een reeks soortgelijke resultaten en verwachte verschillende resultaten. Dit is vooral duidelijk bij roulette, wanneer een gokker altijd op dezelfde kleur inzet omdat hij ervan uitgaat dat er na een hele reeks zwarte getallen onvermijdelijk rode getallen komen. Dit is een opvatting van kansberekening die toeval verkeerd interpreteert. Bij roulette hebben eerdere gebeurtenissen geen enkele invloed op toekomstige, zoals de wiskundige Stanislaw Ulam in 1946 bewees met zijn “Monte Carlo methode”. Alle andere veronderstellingen zijn, nou, gokbijgeloof. De kansen voor een bepaalde kleur zijn altijd 50:50, hoe moeilijk het ook is om dat te zien.

Geluk bij het spelen – pech in de liefde?

Er is ook geen bewijs voor dit geloof. De miljonair uitvinder van het kaarten tellen, Edward E. Thorp, had een gelukkig huwelijk dat meer dan 50 jaar duurde. Professioneel gokker en miljardair Bill Benter had ook een liefhebbende vrouw. Natuurlijk is er ook nog het fenomeen van Dan Bilzerian. Deze pokergrootheid zou modellen in nachtclubs schoppen en pornosterren van daken duwen. Wij laten hier de waarheid van deze beweringen open, evenals het oordeel of deze gedragingen als ongelukkig in de liefde zouden worden beschouwd.

Geluksbrengers en rituelen

Goksuperstitities kunnen de vorm aannemen van een klein persoonlijk ritueel vóór een sessie aan de speeltafel. Of neem de vorm aan van een item dat bij geen enkel pokerspel mag ontbreken. De meest voorkomende:

Talisman

Alles kan voor iemand een geluksbrenger worden, maar sommige voorwerpen zijn bijzonder populair. Deze omvatten van oudsher:

 • een hoefijzer
 • een klavertje vier
 • een konijnenpoot
 • Gelukskleren: Er zijn mensen die zweren dat ze alleen kans maken op de jackpot als ze rood ondergoed dragen. Of in hun geluksbroek. In principe valt daar niets tegen in te brengen, mits het magische kledingstuk meerdere malen bestaat of vaak wordt gewassen. Uiteraard wordt de zaak vanuit hygiënisch oogpunt betwistbaar als reinigingsmaatregelen worden verworpen omdat zij schadelijk zijn voor het geluk.
 • Geluksnummers en kleuren: Het geloof in geluksnummers is een wijdverbreide rage die niet beperkt blijft tot gok-superstities, maar bijvoorbeeld ook in religieuze contexten bestaat. Zeven is een bekend geluksgetal, en daarom komt het vaak voor op de rollen van slotmachines. Sommige loterijspelers zweren al tientallen jaren bij dezelfde nummers, en zij kiezen ze keer op keer. Veel spelers geloven in de magische krachten van de kleur rood en dragen deze graag aan de goktafel of zetten liever in op rood bij roulette.

Rituelen

Veel gokkers zweren bij een kleine persoonlijke tik, een handeling die steeds opnieuw wordt herhaald voordat bijvoorbeeld de kaarten worden gedeeld, het roulettewiel wordt gedraaid of de dobbelstenen worden gegooid. Enkele van de meest voorkomende gedragingen zijn:

 • Crossing the fingers
 • Ademen op de dobbelstenen
 • Afkloppen op hout
 • Lopers op een bepaalde manier stapelen en rangschikken
 • Kus een metgezel
 • Opstaan van de tafel: Veel spelers geloven dat opstaan tijdens een spel ongeluk brengt. Anderen zijn er echter vast van overtuigd dat men juist daardoor geluk kan afdwingen, misschien door de benen te strekken. De overtuigingskracht van deze laatste opvatting hangt natuurlijk af van de blaaskracht van het individu en het daarmee samenhangende vermogen om zichzelf de kans te ontzeggen uit te stappen.

Een partner die je gelukkig maakt

Je kunt iemand deze kwaliteit toedichten, maar moet niet verwachten dat hij altijd zijn “plicht” doet. Visueel ziet zo’n menselijke talisman er zowel aan de speeltafel als in bed natuurlijk beter uit dan een hoefijzer, zoals de Bond-meisjes bewijzen, die ook graag van tijd tot tijd op de speeldobbelstenen van de beroemde geheim agent blazen.

Bijgeloof brengt alleen maar ongeluk…

Goketiquette vereist dat men zich onthoudt van bepaalde dingen aan de goktafel omdat men zegt dat ze ongeluk brengen. Deze omvatten:

 • Gekruiste benen: In tegenstelling tot gekruiste vingers, worden gekruiste onderste ledematen als ongelukkig beschouwd. Waarom, weet niemand.
 • Gebruik de hoofdingang: Dit gok-bijgeloof is niet erg wijdverbreid. Het is gebaseerd op de veronderstelling dat men niet de deur moet gebruiken waar ongetwijfeld de meeste verliezers doorheen zijn gegaan. Hun pech kan overslaan.
 • Geld tellen aan de tafel: Afgezien van het onthullen van informatie die van belang kan zijn voor de verkeerde mensen: Zelfingenomen winst tellen wordt als onbeleefd beschouwd. En ten tweede, volgens het gokbijgeloof, roept het de waarheid op van het oude gezegde: Hoogmoed komt voor de val.

Pech boodschappers

Bovendien let de bijgelovige speler op andere slechte voortekenen:

 • Pech nummers en kleuren: De angst voor het getal 13 is nog steeds zo groot dat hele verdiepingen of rijen zitplaatsen het niet verdragen. Er is zelfs een wetenschappelijke term voor: triskaidekaphobia. De kleur zwart wordt ook als ongelukkig beschouwd en wordt over het algemeen geassocieerd met de dood.
 • 50 dollar biljetten: Een typisch Amerikaanse uiting van gok-bijgeloof. Het stamt uit de tijd dat de maffia over grote delen van Las Vegas heerste. Gangsters stopten briefjes van 50 dollar in de zakken van hun slachtoffers en begroeven ze ergens in de woestijn van Nevada.

Geluk is een kwestie van toeval

Waar gokken bijgeloof betekent, neemt dit van cultuur tot cultuur verschillende vormen aan en kan het ook zeer individueel uitgesproken zijn. Wat de één als geluk beschouwt, kan de ander beangstigen. En natuurlijk zijn er ook mensen die online kansspelen spelen en alleen vertrouwen op koele wiskunde en logica – maar stiekem een konijnenpootje in hun zak hebben…