De Spaanse Loterij is over de hele wereld bekend om vele redenen, die wij u vandaag zullen uitleggen. Het bestaat al sinds het einde van de 18e eeuw en is zeer populair vanwege de hoge winsten. Maar let op, er is niet slechts één, maar verschillende Spaanse loterijtypes, die u in het volgende artikel zult leren kennen.

De Spaanse Loterij uitgelegd op een gemakkelijke en begrijpelijke manier.

 • Spaanse Loterij Soorten
 • Kerstmis Loterijen
 • La Primitiva
 • BonoLoto
 • EuroMillions
 • EuroJackpot
 • Verdere informatie
 • Geschiedenis van de Spaanse Loterijen
 • Vaak gestelde vragen

Soorten Spaanse Loterij

Een van de beroemdste Spaanse loterijen is de kerstloterij, die in 1812 voor het eerst werd gehouden. Het wordt beschouwd als een van de grootste loterijen ter wereld. In de volgende paragrafen zullen wij elk type loterij afzonderlijk onderzoeken. Daarna komt u meer te weten over de geschiedenis van de Spaanse loterijen en hoe deze zich in de loop der eeuwen hebben ontwikkeld.

Spaanse Kerstloterijen: Loteria de Navidad en Loteria Del Nino

De kerstloterij, of meer precies de Loteria de Navidad (vaak El Gordo genoemd), was voor het eerst georganiseerd in 1812. De trekking zelf vindt vlak voor Kerstmis plaats en is volgens sommigen bedoeld als voorbode van het begin van het feestseizoen. De tweede Spaanse loterij die wij in deze categorie hebben ondergebracht is de Loteria Del Nino – “de jongensloterij” – die verwijst naar de pasgeboren Jezus. Deze trekking vindt altijd plaats een paar dagen na Nieuwjaar. Laten we de twee kansspelen eens nader bekijken.

Navidad Loterij

Deze Spaanse loterij, waarbij de hoofdprijs El Gordo wordt getrokken, is uniek en zeer populair over de hele wereld. Elk jaar doen veel mensen in Europa mee. De het bedrag van de jackpot is meer dan 2 miljard euro – en ja, je leest dat goed, het zijn miljarden! De trekking vindt altijd plaats op 22 december en vormt het startschot voor alle kerst- en nieuwjaarsvieringen. Interessant is dat deze traditie de Burgeroorlog en vele andere obstakels door de eeuwen heen heeft overleefd.

Lottoland

Waarom spelen in Lottoland?

 • Test Winnaar Lotto Aanbieder
 • Spaanse Loterijen
 • Lotto 6 van de 49

El Gordo Jackpot
Bestel hier kaarten voor El Gordo!

* T&C’s zijn van toepassing op alle aanbiedingen, klik op “Beveilig tickets voor El Gordo hier!” voor meer details over de respectievelijke bonus.
Loteria Del Nino

De Loteria Del Nino is een – vergeleken met El Gordo – kleine verloting met een totale prijs van maximaal 700 miljoen euro. De datum van de trekking is altijd 6 januari. Het wordt gehouden ter ere van het Los Rayes-festival en werd voor het eerst georganiseerd in 1941. Sindsdien is de Loteria Del Nino de op één na grootste Spaanse loterij.

La Primitiva

La Primitiva is de eerste vorm van nationale loterij in Spanje, ingevoerd onder Karel III. In 1763 was het bekend onder de naam Lotería por Números en in 1812 werd het omgedoopt tot La Primitiva. Helaas werd de Spaanse loterij vanaf 1862 verboden totdat zij in 1985 opnieuw werd ingevoerd. Bij La Primitiva het is een 6/49 gelijkspel. Dat betekent: Je moet 6 van de in totaal 49 getallen raden plus een extra getal van 0-9, Reintegro genaamd (Engels restitutienummer). De trekkingen vinden twee keer per week plaats en de prijzen beginnen bij 5 miljoen euro.

BonoLoto

BonoLoto werd in 1988 gelanceerd door de Loterías y Apuestas del Estado. Het is een goedkope Spaanse loterij met dagelijkse trekkingen (behalve op zondag). De tickets zijn goedkoop en de prijzen zijn overeenkomstig klein. Het is een 6/49-formaat met een extra 7e nummer dat Complementario (engl. vrij) wordt genoemd, en dat wordt gebruikt voor secundaire prijzen. Om de BonoLoto jackpot te winnen, hoef je alleen maar de zes originele nummers correct te raden.

EuroMillions Spanje

EuroMillions werd opgericht in Frankrijk en in 2004 geïntroduceerd aan Britse, Franse en Spaanse loterij fans. Oostenrijk, Portugal, Zwitserland, België en andere Europese landen sloten zich hierbij aan. De Standaardprijs per partij is €2,50Je moet vijf nummers kiezen van 1 tot 50 plus nog twee gelukssterren uit een pool van 12 nummers. De gelukssterren kunnen u helpen extra geldprijzen te winnen die geen deel uitmaken van de jackpot.

Het EuroMillions loterij spel.

EuroJackpot Spanje

Er zijn momenteel 18 Europese landen die deelnemen aan de EuroJackpot, die bestaat sinds maart 2012 – waaronder Spanje. Nederland en Denemarken beheren de Euroloterij. De er zijn wekelijkse trekkingen met jackpots van meer dan 10 miljoen euro. Het is belangrijk op te merken dat er 12 verschillende prijsniveaus zijn. Het formaat is 5/50 met twee complementaire getallen van 0 tot 10 die u afzonderlijk kiest. Als je naar de laatste winsten kijkt, schommelen die meestal tussen 10 en 90 miljoen euro.

Aanvullende informatie: Spaanse Loterij Resultaten, Kansen en Belastingen

Helaas is er geen officiële website waar u alle Spaanse loterijresultaten kunt zien. Echter, de meeste kranten en nieuws websites hebben alle belangrijke informatie klaar. Wat zijn de kansen en welk type Spaanse loterij biedt u de beste kansen om te winnen?

Wel, dat is moeilijk te zeggen, want het hangt af van de prijs van het ticket en de grootte van de jackpot. Hypothetisch, de de kans om te winnen is het grootst met BonoLotoDe prijzen zijn er echter veel kleiner dan bij La Primitiva of El Gordo, waar de kansen respectievelijk ≈1:139.838.160 en ≈1:31.625.100 bedragen. Hier hebben we de grootste Spaanse loterij jackpots gesorteerd per jaar:

Loterij Jackpot Datum
EuroMillions Spanje 200 Miljoen € 11 december 2020
EuroJackpot 92 Miljoen € 23 augustus 2019
BonoLoto 7,6 miljoen euro 11 december 2018
La Primitiva 101,7 miljoen € 15 oktober 2015
El Gordo 33 miljoen € 14 juli 2011

Nu de vraag die velen van jullie zullen stellen: Kunnen buitenlanders in Spanje aan de loterij deelnemen? Het antwoord is ja, maar de belastingheffing is enigszins verschillend. Voor Spaanse burgers zijn er twee belastingschijven – belastingvrij onder €4.000 en 20% belasting op alle winsten daarboven. Voor buitenlanders geldt hetzelfde Belasting van 20% op alle winsten boven 2.500 euro.. Ontdek welke de beste online loterij sites zijn waar je ook voor Spaanse jackpots kunt spelen op onze extra pagina.

Geschiedenis van de Spaanse Loterij

Karel de III was de koning die in 1763 de eerste vorm van de Spaanse Nationale Loterij genaamd “Lotería por Números”. ingevoerd. Het was opgezet voor liefdadigheid en bood gewone mensen een kans om hun leven te veranderen. Dit is letterlijk de eerste versie van La Primitiva.

De Loterías y Apuestas del Estado (Nationale Koninklijke Loterij) is de staatsbedrijf dat de Spaanse loterijen beheert. Vanaf 1812 nam dezelfde entiteit de controle over van de beroemdste Spaanse kerstloterij, ook bekend als Loteria de Navidad of El Gordo.

De Spaanse Loterij door de eeuwen heen.

Na de Spaanse loterij beperkingen werden van kracht in 1862 La Primitiva werd verboden, waardoor Spaanse spelers slechts drie opties overhielden: de moderne Lotto, de speciale Loteria De Navidad en Loteria El Nino. Meer dan een eeuw later, in 1985, nam de vraag naar meer Spaanse loterijspelen toe, waardoor de behoefte ontstond om La Primitiva opnieuw in het spel te brengen.

Na het grote succes van dit kansspel werd in 1988 een loterij met de naam BonoLoto gelanceerd. Na de enorme technische ontwikkeling en groei van de Europese Unie, werd de loterij in 2004 en 2012 werden nog twee loterijspelen georganiseerd – deze keer voor alle Europese burgers. EuroMillions en EuroJackpot zijn twee grote loterijspelen die spelers uit meer dan 20 landen enthousiast maken en enorme jackpots garanderen.

FAQ – Veel gestelde vragen en antwoorden

Dit artikel is ingewikkeld en zit vol details. Om deze reden hebben wij besloten meest gestelde vragen over de Spaanse loterij en zijn varianten. Om een gedetailleerd antwoord op elke vraag te krijgen, kunt u op de link klikken om naar de desbetreffende sectie met meer informatie te gaan.

🤚 Wanneer is de trekking van de Spaanse loterij?

Er is Verschillende Spaanse loterijspelenwaarvan sommige met dagelijkse trekkingen, terwijl andere wekelijks of maandelijks zijn. Het is het beste om de verschillende Spaanse loterijen te bekijken en vervolgens na te gaan wanneer en hoe laat elke trekking plaatsvindt.

🤑 Hoe doe je mee aan de Spaanse loterij?

Meespelen in de Spaanse loterij is gemakkelijk! Ook als u geen inwoner van Spanje bent, kunt u aan elke loterijverloting deelnemen. Maar voordat u dat doet, moet u eerst wat belangrijke informatie over de loterij weten. Winstbelasting voor buitenlanders lees door. Op deze manier weet u wat u kunt verwachten als u, als speler uit Nederland, weddenschappen wilt plaatsen in Spaanse loterijen.

🧐️ Hoe werkt de Spaanse loterij?

De Spaanse loterij staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan trekkingen. De geschiedenis van de Spaanse loterij gaat terug tot de 18e eeuw, waar twee hoofdtypen spellen zijn opgedoken: Loterijen, waarbij de nummers van tevoren op de kaartjes zijn gedrukt, en loterijen waarbij je 5 of 6 nummers moet raden om de jackpot te winnen.

🤔 Wat is de goedkoopste Spaanse loterij?

De Spaanse loterij staat bekend om de hoge winsten, maar ook om de dure loten, die tot wel €200 kunnen kosten. Daarom werd in 1988 het goedkope loterijspel Bonoloto gelanceerd, waarbij de tickets veel goedkoper maar de jackpots zijn ook kleiner.

🥇 Welke Spaanse loterij heeft de grootste prijs?

Dit is een van de redenen waarom de Spaanse loterij zo beroemd is. Ten eerste omdat het een van de eerste in Europa is en ten tweede vanwege de ongelooflijke jackpots. De Spaanse Kerstloterij heeft een traditie van meer dan 200 jaar en komt met jackpots van meer dan 200 miljard euro daarom.